ZV Landgraaf

Vertrouwenscontactpersoon

Iedereen wil graag op een normale manier behandeld worden. Jij toch ook……. Toch gebeurt het wel eens, dat dingen niet zo gaan, zoals jij graag wilt. Onze Zwemvereniging Landgraaf wil een veilige vereniging zijn, waar iedereen zich thuis voelt en waar de leden met plezier hun sport beleven.

Helaas kunnen ongewenste omgangsvormen overal voorkomen en dus ook binnen onze Zwemvereniging Landgraaf. De Zwemvereniging Landgraaf doet haar best 'ongewenst gedrag' zo veel mogelijk te voorkomen en als het voorkomt, de gevolgen te minimaliseren. Een van de stappen, die de vereniging heeft, is het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Je kunt bij een vertrouwenspersoon terecht, als je geconfronteerd wordt met ongewenst gedrag.

Wat is ongewenst gedrag?

Onder ongewenst gedrag kan men o.a. denken aan:
- (Cyber) pesten en treiteren;
- Roddelen en negeren;
- Discriminatie;
- Agressie en geweld;
- Seksuele intimidatie (o.a. seksueel getinte opmerkingen, ongewenst fysiek contact, aanranding).

Dat gedrag ongewenst is, is soms heel duidelijk, bijvoorbeeld slaan, aanranding of chanteren. Soms is dat wat minder duidelijk. De een vindt iets een grapje, terwijl de ander het als pesten ervaart. Maar in alle situaties geldt: “wat ongewenst is, dat bepaal jij”. Ongewenst is alle gedrag, dat door de persoon in kwestie als ongewenst wordt ervaren.

Wat doe je bij ongewenst gedrag?

In eerste instantie bespreek je het met degene, die ongewenst gedrag vertoont. Of als dat lastig is, ga je naar onze voorzitter Harrie Vroomen. Als je dat moeilijk vindt, niet kunt of je je verhaal liever deelt met een onafhankelijk persoon, kun je terecht bij een vertrouwenspersoon.

Harrie Vroomen
E-mail: harrievroomen@zvlandgraaf.nl
Telnr: 06 48 49 2059.

Wie is de vertrouwenspersoon en hoe vind je die?

Op dit moment is de vacature “Vertrouwenscontactpersonen” bij onze vereniging (nog) niet ingevuld.

Hieronder staan mogelijkheden met wie je verder contact kunt opnemen:

Vertrouwenscontactpersonen KNZB

De VCP van de KNZB is beschikbaar voor haar zwemverenigingen en individuele leden. Petra van den Hoek: U kunt met haar in contact komen via vcp@knzb.nl of telefoonnummer 088-1348655.

Vertrouwenspunt Sport NOC-NSF

"Help het is mis ik wil contact."