ZV Landgraaf

Trainingsmateriaal

Om goed te kunnen trainen is het handig om enkele hulpmiddelen te gebruiken. Elk hulpmiddel heeft zo zijn eigen charmes en ze helpen allemaal mee om je een betere wedstrijdzwemmer te maken.

Eurode Kerkrade
Badmuts

Een badmuts wordt veelal gedragen door zwemmers met iets langer haar. De badmuts zorgt ervoor dat de haren niet constant in het gezichtsveld komen. Bij het gebruik van een badmuts kan de zwemmer gestroomlijnder en dus efficiënter door het water bewegen.

Eurode Kerkrade
Drag suit of Legging

Met behulp van een drag suit op een training krijg je meer weerstand waardoor je je slagfrequentie, uiteindelijk, kan versnellen.

Eurode Kerkrade
Drinken

Tijdens een goede training verlies je heel veel vocht. Dit moet natuurlijk ook weer opgenomen worden door veel te drinken tijdens een training.

Eurode Kerkrade
Handdoek

De handdoek is vooral na een training niet te missen. Maar ook tijdens de training kan het soms fijn zijn om een handdoek mee te nemen, als een zwemmer langere tijd uit het water moet komen om welke reden dan ook kan een handdoek voorkomen dat de zwemmer te zeer afkoelt.

Eurode Kerkrade
Paddles

Paddles zijn te vergelijken met zoomers. het zijn flippers voor je handen.

Eurode Kerkrade
Plank

Het plankje wordt met aan beide kanten, en dus met twee handen vastgehouden. Door te trainen met een plank zullen de beenspieren steeds sterker worden.

Eurode Kerkrade
Pull buoy

De pull buoy wordt tussen de benen, ter hoogte van de knien, vastgeklemd. Door het gebruik van de pull buoy wordt het bovenlichaam en de armen getraind

Eurode Kerkrade
Slippers

In verband met de hygiëne raden wij al onze zwemmers aan om slippers te dragen.

Eurode Kerkrade
Snorkel

De snorkel wordt vaak gebruikt om techniek opdrachten beter uit te kunnen voeren, de zwemmer hoeft zich dan minder op de ademhaling te focussen, waardoor er meer aandacht voor de techniek is.

Eurode Kerkrade
Zoomers en zwemvliezen

Zwemvliezen

De lange "normale" zwemvliezen zijn prachtig om zeer jonge kinderen b.v. de vlinderbeenslag te leren. Ze dwingen de zwemmer, door de weerstand die ze van het water ondervinden, om een golvende beenslag te maken. Er bestaan verschillende kwaliteiten. De soepelere en buigzame rubber of siliconen zwemvliezen hebben onze voorkeur op de harde bijna niet buigzame plastic soorten.

zwemvliezen

Zoomers

Ondanks dat er kwalitatief zeer goede zwemvliezen zijn adviseren wij de wedstrijdzwemmers om zoomers te kopen. Door de grote weerstand die de lange zwemvliezen hebben (groot oppervlak) zijn ze minder geschikt voor wedstrijdzwemmers die meerdere uren per week trainen. Door de grote weerstand worden vooral de knieen belast.

Nieuw model zoomers:

zwemvliezen

Oud model zoomers:

zwemvliezen

Net zoals bij de zwemvliezen zijn er ook meerdere kwaliteiten zoomers te koop. Onze voorkeur gaat ook hier uit naar de soepelere en buigzame rubber of siliconen zoomers.

Eurode Kerkrade
Zwembril

Een zwembril is voor een wedstrijdzwemmer niet te missen. Bij het zwemmen kom je altijd in contact met het water, de zwembril is ervoor gemaakt om je ogen te beschermen. Dankzij een goede zwembril zal je geen rode en prikkende ogen overhouden na een uur lang trainen. Als je een zwembril gaat kopen kijk dan in de winkel of deze goed past. Let erop dat ze ogen goed afsluiten en stevig zitten. Het is zeer lastig als elke keer je bril vol water loopt en/of steeds verschuift. Vooral tijdens de wedstrijden!

Eurode Kerkrade
Zwemkleding

Een wedstrijdzwemmer wil zo effectief mogelijk door het water bewegen. Hierbij is het dus van belang om goede, strak aansluitende zwemkleding te dragen.
Daarvoor is voor jongens een 'losse' zwembroek zeker niet aan te raden. Voor de dames zal een bikini ook niet veel fijner zwemmen.